NOTICIES


Una estufa d'estella autonoma!

27 de febr. 2014, 4:31 publicada per David Pérez El grup ecologista IPCENA ens presenta el primer model d'estufa d'estella totalment autònoma, i que vol dir autònoma? dons que no porta cap endoll, o sigui que no necessita electricitat per el seu funcionament.

Aquest grup ecologista conjuntament amb persones de la universitat de Lleida han estat redissenyant la clàssica estufa de clofolla d'ametlles per poder-la utilitzar per estella forestal. Aquest nova versió millora el seu rendiment aprofitant l'efecte venturi.

L'estella que utilitza es una estella homogènia en quant a granulometria, tipus G30 com a molt, hi ha una humitat a l'entorn del 25%.
La tolva te una capacitat per a uns 20 kg d'estella que permeten un funcionament d'unes 9/10 hores a baixa potència.

La seva potència aproximada es d'uns 15 kWh. 

Te un consum aproximat d'uns 3kg. i uns 2kg. en funcionament nocturn. 

Adjunt podeu trobar una fitxa amb les característiques bàsiques.


 

 Si alguna persona està interessada en aquesta estufa pot venir a les nostres oficines on en tenim una d'exposada

 

La cooperativa realitza una xerrada a Igualada

27 de febr. 2014, 3:50 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 27 de febr. 2014, 3:51 ]

Aquest vegada toca als socis de la cooperativa  "Agro-Igualada Cooperativa" d'Igualada, on el passar dimarts dia 25 es va realitzar una xerrada sobre la biomassa i el seu consum com a producte energèrtic. 


La cooperativa participa a la Fira de la Biomassa de Vic

27 de febr. 2014, 3:40 publicada per David Pérez

Com altres anys la cooperativa ha participar a la Fira de Biomassa de Vic, que reuneix en una sola fira tot el que està lligat aquest nou sector emergent.

El pellet continua sent el punt d'interès de la gran majoria de visitants , que cada vegada coneixen mes el sector; de manera que si anys anteriors les preguntes mes usuals eren - Que es això del pellet?,  a dia d'avui la gent ja coneix el producte, el sap distingir i pregunta directament el preu.A la foto podem veure el Josep Rius i el seu fill Joanet oferint explicacions als visitants.

La cooperativa participa a la fira d'Òdena

27 de febr. 2014, 3:33 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 27 de febr. 2014, 3:47 ]

La cooperativa va participar el passat 25 de gener a la fira de mostres d'Òdena realitzant una xerrada a l'ajuntament i una demostració de trituració amb la màquina estelladora.

L'ajuntament d'Òdena està estudiant de posar una caldera d'estella forestal al pavelló i les escoles.


   

Més de 300 alumnes coneixeran els beneficis de la biomassa

5 de març 2013, 1:26 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 5 de març 2013, 1:43 ]

El projecte Renova't al Bages s'ha iniciat amb una xerrada als alumnes de l'escola de Calders i té previst realitzar activitats en un total de 6 escoles del Bages.

En el marc de la convocatòria d'ajuts de la Diputació de Barcelona per a serveis i activitats en matèria de medi ambient, la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages (ADF), en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages, han iniciat unes xerrades a les escoles de primària de la comarca on hi ha instal·lades calderes de biomassa, ja sigui en la mateixa escola o bé en un algun equipament municipal.

La iniciativa pretén conscienciar els nens i nenes en matèries que tenen relació amb els beneficis de la biomassa i la importància de la gestió forestal per minimitzar els efectes dels incendis forestals a l'estiu. La intenció és que la xerrada sigui molt participativa, es complementa amb activitats i es finalitza amb la visita a la caldera de biomassa perquè els alumnes reforcin els coneixements.

Els membres de la Federació d'ADF han començat aquesta setmana les sessions de difusió als centres de la comarca, que es van iniciar dimarts a l'escola de Calders. En total s'adrecen a més de 300 alumnes de primària de les escoles de Calders, Avinyó, Castellfollit del Boix, Artés i Sant Joan de Vilatorrada.

El dimarts passats va tocar als alumnes del col·legi d'Avinyó, on la instal·lació d'una caldera ha permès un estalvi econòmic del 50%.

Tambè van poder veure un vehicle d'extinció i provar de tirar aigua a un foc imaginari.La cooperativa al programa "El Mediambient"

12 de nov. 2012, 5:24 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 12 de nov. 2012, 5:31 ]

BAGES: Obtenir biomassa, reduir rics d'incendis


Una cooperativa sense ànim de lucre creada per propietaris i membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic. Sembla l'única manera de prevenir els incendis forestals a la comarca.

Després de l'incendi que l'any 2006 va cremar en una sola tarda mil hectàrees de bosc a Balsareny, els propietaris i els membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages van concloure que només amb la gestió dels boscos es podrien evitar fets com aquest. Per això es va crear Productes Forestals de la Catalunya Central, cooperativa sense ànim de lucre que promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic.

Els resultats de la gestió són evidents. Al bosc de l'esquerra, s'hi ha treballat aquest any. A l'altra costat, hi ha un bosc on mai no s'hi ha actuat. La diferència pel que fa al risc d'incendi és clara.

El troncs retirats no tindrien sortida comercial. Una part de la brancada es deixa al terra perquè retingui la humitat, nodreixi el sòl i eviti l'erosió. El propietari no rep diners per la fusta, però en la pròxima tallada en traurà beneficis.


David Pérez, administrador de la cooperativa:  - "I els bombers, contents, quan veuen aquestes hectàrees, perquè diuen 'aquí podrem treballar, aquí, si mai ve un incendi, podrem treballar'. Evidentment, al propietari no se li pot donar res, però el benefici que té és que de la seva finca, que no deixa de ser seva, d'aquí 10 o 15 o 20 anys, en traurà un fruit econòmic. I a més, segurament no se li cremarà."

La gestió de cada hectàrea costaria entre 1.000 i 1.200 euros al propietari. Si no s'actua en aquests boscos, és fàcil que un incendi petit agafi envergadura i s'estengui. Però per poder pagar les actuacions i donar alguna rendibilitat a la fusta, la cooperativa va copiar l'exemple d'altres països: fer-ne biomassa. Això també afavoreix la regeneració del bosc.

Josep Rius, pres. cooperativa i Federació ADF Bages:  -  "En deu anys, tornarem a recuperar el que n'hem tret. Vull dir, gent que diu que si la biomassa se'ns acabarà, si ho fem bé, no té aturador, perquè el bosc cada vegada té condicions per créixer amb més possibilitats i més ben plantat."

Els troncs es deixen assecar durant un any i, amb el nostre clima, amb aquest temps n'hi ha prou per reduir la humitat als límits recomanables. Un cop triturada, la biomassa es ven per a calderes que, després de la inversió inicial, suposen un gran estalvi per a l'usuari, que pagarà la cinquena part que si fes servir gasoil. Però, ara com ara, no hi ha gaires calderes de biomassa a la comarca, i menys en grans equipaments. Si es promoguessin, es podrien crear fins a 24 llocs de treball fixos per tallar i apilar la fusta més els que es necessitessin per fer la trituració i el transport. La fusta apilada en diversos punts demostra el potencial de la comarca per proporcionar una font d'energia renovable i, a més, reduir el risc d'incendi.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

Demostració de producció d'estella a Balsareny

23 d’oct. 2012, 5:14 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 23 d’oct. 2012, 6:01 ]

Amb motiu de la fira d'entitats celebrada aquest cap de setmana passat a Balsareny, la cooperativa va a dur a terme una demostració de producció d'estella 100% forestals a la mateixa plaça gran de poble. 

 

L'ajuntament té en projecte la instal·lació d'una caldera de biomassa 100% forestal per a subministra calor a diferents edificis municipals.

L'objectiu es que la biomassa que es consumeixi al poble provingui de l'associació de propietaris forestals que agrupa a diferents propietaris del municipi, amb l'objectiu de promoure la gestió forestal sostenible i la prevenció dels incendis forestals.

Visita dels alumnes del 3º curs de disseny i instal·lació de calderes de biomassa

12 de març 2012, 1:24 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 12 de març 2012, 1:35 ]

Els alumnes del 3º curs de "Disseny i instal·lació  de calderes de biomassa" organitzat per l'àrea de Territori i Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages conjuntament amb:

  • El Gremi de instal·ladors d'electricitat, fontaneria i afins del Bages i el Bergueda,
  • El col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificació de Barcelona,
  •  El col·legi d'arquitectes de Catalunya,
  •  I el col·legi d'Enginyers tècnics industrials de Manresa.


van realitzat aquest  passat dissabte dia 10 de març, una visita als patis logístics de Maians i Manresa. 

Durant la visita van poder veure tota la cadena de valor de la biomassa forestal, observant de primera mà els boscos on la cooperativa realitza una bona gestió forestal fins als patis on es produeix i s'emmagatzema l'estella.

També van visitar la xarxa de calor que te l'ajuntament de Castellfollit del Boix per a l'escola, el dispensari, la llar d'infants i el menjador. Per acabar la jornada es va visitar el taller on "Logic Energy" empresa de Santpedor que produeix i comercialitza un sistema de gasificació de biomassa.La Fira de Biomassa de Vic finalitza amb un èxit absolut

25 de febr. 2012, 13:20 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 25 de febr. 2012, 13:34 ]

La primera "Fira de la Biomassa" assoleix amb escreix les expectatives  marcades.

La fira de biomassa, que a finalitzat avui, a estat plena de visitants interessats en conèixer les possibilitats que pot donar la biomassa al nostre país.

La Cooperativa, juntament amb la Federació de les ADF del Bages i el Consell Comarcal del Bages s'ha encarregat de recordar a tothom que es prestava a escoltar-nos, tots els beneficis que pot reportar el consum de biomassa forestal en la gestió responsable dels nostres boscos.

 
Molt propietaris forestals han mostrat gran interès en la possibilitat de produir-se l'estella per autoconsum mitjançant el lloguer del servei d'estellat que ofereix la cooperativa.

Arrenca la 1ª Fira de biomassa forestal de Catalunya

11 de nov. 2011, 4:59 publicada per David Pérez


Amb l’objectiu d’impulsar l’ús de la biomassa amb finalitats energètiques i crear un punt de trobada entre tots els agents implicats amb el sector de la biomassa forestal (instal·ladors, productors, consumidors finals, ….), s’ha organitzat la I fira de biomassa forestal a Catalunya. La fira, que tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 de febrer de 2012, ha estat organitzada per diferents entitats que treballen per impulsar el sector: l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, l’Instut Català de l’Energia, el Centre de la Propietat Forestal i els Consells Comarcals de la Selva i d’Osona.

La Fira està adreçada a totes les empreses vinculades al sector de la biomassa: enginyeries, comercials, instal·ladors, fabricants, promotors energètics, empreses de serveis energètics, productors de biomassa, distribuidors de biomassa, així com també als consumidors finals (tècnics de l’administració, industrials, institucions, investigadors, arquitectes, aparelladors, adiminstradors de finques, etc…). Així mateix, la fira també està adreçada a la ciutadania en general per tal de promoure la biomassa com a font d’ús energètic domèstica.

L’entrada serà gratuïta. Trobareu tota la informació en aquesta pàgina web, així com l’actualitat que es vagi generant, aparicions en premsa, etc.

Si desitgeu tenir mes informació podeu dirigir-vos a la pàgina web de la fira:Biomassa_logo

1-10 of 38