NOTICIES‎ > ‎

La cooperativa al programa "El Mediambient"

12 de nov. 2012, 5:24 publicada per David Pérez   [ actualitzat el 12 de nov. 2012, 5:31 ]

BAGES: Obtenir biomassa, reduir rics d'incendis


Una cooperativa sense ànim de lucre creada per propietaris i membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic. Sembla l'única manera de prevenir els incendis forestals a la comarca.

Després de l'incendi que l'any 2006 va cremar en una sola tarda mil hectàrees de bosc a Balsareny, els propietaris i els membres de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages van concloure que només amb la gestió dels boscos es podrien evitar fets com aquest. Per això es va crear Productes Forestals de la Catalunya Central, cooperativa sense ànim de lucre que promou la gestió forestal sostenible amb l'ús de la biomassa com a producte d'alt valor energètic.

Els resultats de la gestió són evidents. Al bosc de l'esquerra, s'hi ha treballat aquest any. A l'altra costat, hi ha un bosc on mai no s'hi ha actuat. La diferència pel que fa al risc d'incendi és clara.

El troncs retirats no tindrien sortida comercial. Una part de la brancada es deixa al terra perquè retingui la humitat, nodreixi el sòl i eviti l'erosió. El propietari no rep diners per la fusta, però en la pròxima tallada en traurà beneficis.


David Pérez, administrador de la cooperativa:  - "I els bombers, contents, quan veuen aquestes hectàrees, perquè diuen 'aquí podrem treballar, aquí, si mai ve un incendi, podrem treballar'. Evidentment, al propietari no se li pot donar res, però el benefici que té és que de la seva finca, que no deixa de ser seva, d'aquí 10 o 15 o 20 anys, en traurà un fruit econòmic. I a més, segurament no se li cremarà."

La gestió de cada hectàrea costaria entre 1.000 i 1.200 euros al propietari. Si no s'actua en aquests boscos, és fàcil que un incendi petit agafi envergadura i s'estengui. Però per poder pagar les actuacions i donar alguna rendibilitat a la fusta, la cooperativa va copiar l'exemple d'altres països: fer-ne biomassa. Això també afavoreix la regeneració del bosc.

Josep Rius, pres. cooperativa i Federació ADF Bages:  -  "En deu anys, tornarem a recuperar el que n'hem tret. Vull dir, gent que diu que si la biomassa se'ns acabarà, si ho fem bé, no té aturador, perquè el bosc cada vegada té condicions per créixer amb més possibilitats i més ben plantat."

Els troncs es deixen assecar durant un any i, amb el nostre clima, amb aquest temps n'hi ha prou per reduir la humitat als límits recomanables. Un cop triturada, la biomassa es ven per a calderes que, després de la inversió inicial, suposen un gran estalvi per a l'usuari, que pagarà la cinquena part que si fes servir gasoil. Però, ara com ara, no hi ha gaires calderes de biomassa a la comarca, i menys en grans equipaments. Si es promoguessin, es podrien crear fins a 24 llocs de treball fixos per tallar i apilar la fusta més els que es necessitessin per fer la trituració i el transport. La fusta apilada en diversos punts demostra el potencial de la comarca per proporcionar una font d'energia renovable i, a més, reduir el risc d'incendi.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

Comments