NOTICIES‎ > ‎

LA NOVA SEU DE LA REGIÓ D'EMERGÈNCIES CENTRE I LA BIOMASSA

3 de març 2010, 2:24 publicada per David Pérez

El Bages tindrà un parc de bombers amb el doble d'espai

I esperem que també inclogui un sistema de producció d'ACS i calefacció mitjançant "biomassa forestal primaria"

Sant Fruitós ha requalificat uns 7.000 m2 de terreny rústic perquè es pugui fer l'ampliació

02-03-2010


 

DAVID BRICOLLÉ | SANT FRUITÓS DE BAGES El Bages tindrà una nova seu del parc de Bombers i de la Regió d'Emergències Centre el 2013. No es mourà de la ubicació on és ara -al sector del Guix-, però els edificis on s'ubicaran seran completament nous, l'espai del conjunt de les instal·lacions pràcticament doblarà el de les actuals, i la major part del complex passarà de quedar emplaçat majoritàriament a Manresa a ser-ho dins el terme municipal de Sant Fruitós.

De fet, és l'Ajuntament d'aquest municipi el que ha hagut de fer el darrer pas decisiu perquè l'ampliació sigui possible i, d'aquesta manera, garantir la continuïtat al Bages de les dependències des d'on es coordina i gestiona tota la regió d'emergències de la Catalunya Central (vegeu deglossat). El consistori fruitosenc ha aprovat la requalificació urbanística d'uns 7.000 metres quadrats de terrenys adjacents al parc actual, que passen de sòl rústic a sòl d'equipament de serveis públics. D'aquesta manera, el perímetre del parc actual guanyarà espai per la part del darrere i cap al nord.

Tres peces principals

La direcció general d'Emergències de la Generalitat ja ha avançat en la definició del futur equipament (vegeu imatges). Segons fonts d'aquest departament, ara s'està enllestint la redacció del projecte executiu, i la previsió amb què es treballa és que al llarg d'aquest any se n'adjudiqui l'obra, que es comenci a materialitzar el 2011 i que el nou complex pugui entrar en servei el 2013.

Tot i que en la redacció del projecte constructiu encara pot haver-hi petites modificacions, l'estructura del futur parc ja és molt clara.
El que s'ha dissenyat és un centre format per tres edificis diferenciats però interconnectats: el nou parc de bombers, la nova seu de la regió d'emergències i un edifici que connectarà aquests dos que es destinarà, principalment, a formació.

Segons ha concretat Jordi Vila, cap de la Regió d'Emergències Centre, la planificació és que els treballs comencin per la construcció de la nova helisuperfície -pista d'aterratge i enlairament d'helicòpters-, que s'ubicaria darrere el parc actual i que ocuparia el terreny que Sant Fruitós ha requalificat. Fet aquest pas, al ter-reny que ara s'utilitza per a les aeronaus, més el que es guanya amb l'ampliació, es començarà a alçar l'edifici destinat a la Regió d'Emergències Centre. Actualment, aquestes dependències són ubicades a darrere de l'edifici del parc de bombers, instal·lats en barracons prefabricats.

La tercera peça d'aquest trencaclosques serà construir la nova seu dels bombers, que s'alçarà on ara hi ha muntats els mòduls prefabricats. Es podrà fer en el moment que s'hagi acabat l'edifici de la Regió d'Emergències Centre i s'hi traslladi el personal, de manera que ja es puguin retirar els barracons i deixar lliure el terreny que ocupen. Finalment, quan s'hagi construït el nou parc de bombers i el personal ja hi pugui operar, s'enderrocarà l'edifici existent, i a l'àea que quedarà disponible s'hi habilitarà la zona de pràctiques amb una torre de simulacres nova.


Més formació

Tant l'edifici del parc de bombers com el de la Regió d'Emergències Centre constaran de planta baixa més un pis. Al primer, a la planta baixa hi haurà les cotxeres per als camions i vehicles d'emergència, el magatzem de material de primera intervenció, un petit taller, vestidors i dutxes, sales per al cos de guàrdia i per als caps de torn i un gimnàs.

A la planta superior hi haurà cuina, menjador, sala d'estar i dormitoris per als operatius de guàrdia i s'hi crearà unes dependències pròpies perquè en facin ús els GRAF (Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals).

La seu de la regió d'emergències disposarà, a més a més, de garatges per als vehicles lleugers que utilitzen els comandaments, magatzem i vestidors a la planta baixa, mentre que la planta superior serà destinada, principalment, a despatxos i oficines d'administració i dels comandaments territorials.

L'edifici que farà de pont entre els dos principals constarà, entre altres espais, d'una sala polivalent i dues aules per a formació de nous bombers. En aquest sentit, Jordi Vila ha destacat que amb les futures dependències el parc ha de poder créixer lleugerament en personal del parc, però que, sobretot, guanyarà molt potencial com a centre de referència per a la formació. 

No dubtem que aquesta instal·lació tan avantguardista que ubicarà les estructures de direcció y gestió de totes les emergències de la Catalunya Central, entre elles les referents als incendis forestals, tindrà un sistema de producció d'aigua calenta sanitària i calefacció, produïda amb estella d'origen forestal que ajudi a reduir la virulència dels incendis forestals que tant estan castigant a la Catalunya Central.

Comments