NOTICIES‎ > ‎

La presó de Sant Joan escalfarà l´aigua amb estella dels boscos del Bages

9 de març 2010, 2:08 publicada per David Pérez

 

Contra tot pronòstic i desafinat les grans dificultats meteorològiques a les que comencem estar acostumats,  la consellera Montserrat Tura va venir al Bages, no sense dificultats,  per presentar l’inici de les obres que permetrà al CP Lledoners, disposar de la primera caldera de biomassa en un edifici públic.

La roda de premsa es va realitzar a cobert, però la demostració amb la màquina estelladora era al pati d’accés on el fred, el vent i la neu feien de les seves. Malgrat l'adversitat  la consellera va seguir el programa i va ser la primera a sortir a fora a veure la demostració del procés d'estellat. Nomes cal veure la foto per adonar-se  de la situació quasi apocalíptica que vem viure durant la demostració.

La situació meteorològica que estem patint no permetrà que aquest acte tingui el ressò mediatic que potser tots plegats desitjàvem però volem agrair i felicitar a la Consellera Montserrat Tura  per demostrar la seva empenta i el seu compromís. També a l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, al director del Centre Penitenciari i al director General d’Infraestructures,  com a la resta d’assistents a l’acte.


Lledoners serà el primer centre penitenciari de Catalunya que utilitza una caldera de biomassa








D. BRICOLLÉSANT JOAN DE VILATORRADA
La presó de Lledoners consumirà estella provinent dels boscos del Bages per escalfar l'aigua d'una part del recinte.
És la primera presó de Catalunya que utilitzarà la biomassa -estella provinent de trituració de fusta sense sortida comercial- com a font d'energia.
Una instal·lació que, segons va destacar la consellera de Justícia, Montserrat Tura, contribuirà a descarregar de combustible la massa forestal dels boscos bagencs, ja que el combustible l'aportarà la cooperativa de les Associacions de Propietaris Forestals de la Catalunya Central, iniciativa impulsada fa prop de dos anys per la Federació d'ADF del Bages. És tot just un primer pas, ja que actualment a la comarca hi ha unes 73.000 hectàrees de superfície forestal, i amb la instal·lació que es posarà en marxa a Lledoners (amb un consum estimat d'unes 250 tones d'estella l'any) s'estima que suposarà la gestió i neteja d'unes 20 hectàrees anuals de bosc, segons va explicar Josep Rius, president de la Federació d'ADF.
La consellera de Justícia va ser ahir a la presó del Bages per presentar aquest projecte, del qual ja se n'han adjudicat les obres i que es preveu que es pugui posar en servei d'aquí a mig any (vegeu desglossat).
Es calcula que amb la producció de la futura caldera es pot arribar a cobrir entre el 40 i el 45% de la necessitat d'aigua calenta sanitària del complex. Aquesta caldera complementarà les instal·lacions actuals de producció d'aigua calenta i calefacció, que funcionen amb gas, ja que a banda per motius de seguretat la presó no pot dependre d'una única font d'energia. Tot i que inicialment s'havia previst la instal·lació de dues calderes de 500 quilovats, el projecte actual preveu només una caldera i es deixa l'espai per poder instal·lar la segona més endavant.
En la seva visita a Lledoners, la consellera va destacar que la intenció de Justícia és posar a disposició dels propietaris forestals que ho demanin brigades de neteja del sotabosc formades per persones que compleixen condemnes de privació de llibertat. Tura va concretar que actualment ja hi ha uns 500 interns de diferents presons -a la de Lledoners encara no s'ha pogut aplicar- fent tasques de neteja i aclarida "en milers d'hectàrees de bosc en zones com les Gavarres i les Guilleries". Josep Rius va destacar que es tracta d'un pas endavant "en la pedagogia perquè el beneficiari és el bosc".

El procés de producció
La producció de l'estella per a una caldera com la de Lledoners comença amb la gestió d'unes 20 hectàrees de pi blanc. Els troncs que compleixen els requisits exigits per les indústries es comercialitzen. La resta de fusta, unes 20 tones per hectàrea d'arbres torts sense sortida comercial, s'apila en un pati entre 3 i 6 mesos perquè perdi l'aigua que conté. Passat aquest període, s'estellen amb la màquina de trituració. El material que en surt (l'estella) es torna a deixar entre 3 i 4 mesos a assecar.
Ċ
David Pérez,
9 de març 2010, 2:13
Comments