NOTICIES‎ > ‎

UNA EMPRESA PRODUIRÀ BRIQUETA ECOLÓGIA A CARDONA

27 de gen. 2010, 23:17 publicada per David Pérez

BRICOENERGIAS CATALANAS, de procedència bagenca, vol obrir la planta el proper mes de març

La biomassa és el combustible calorífic de futur. Amb aquesta premissa, els bagencs Josep Pujol i Joan Boldú es llancen a l'aventura empresarial amb un projecte de producció de briqueta ecològica a Cardona que compten que pugui facturar, el primer any, 800.000 euros


El cardoní Josep Pujol i el manresà Joan Boldú són darrere la nova empresa Bricoenergías Catalanas, que produirà briqueta ecològica (aglomerat d'estelles de fusta emprat com a combustible per produir escalfor) en una nova planta a Cardona. L'empresa, que ocuparà una superfície d'uns 860 metres quadrats construïts a la carretera de Solsona, té intenció d'obrir portes el proper mes de març. Bricoenergías Catalanas generarà, d'entrada, entre vuit i deu llocs de treball "directes i entre vint i vint-i-cinc d'indirectes", segons expliquen els seus propietaris.
La nova empresa produirà briqueta ecològica, "feta de fusta 100% natural, extreta de boscos de la comarca i sense additius", segons Pujol. El material per a la producció de les briquetes, usades tant en la calefacció de grans equipaments com en cases rurals o zones residencials, prové tant de la tala de boscos com de restes de serradura. Josep Pujol i Joan Boldú aclareixen que Bricoenergías Catalanas "serà la primera empresa a Catalunya dedicada a la producció de briquetes ecològiques, i una de les deu que hi ha actualment a tot l'estat".

Els dos responsables de Bricoenergías Catalanas, pendents d'instal·lar la maquinària específica adquirida a Itàlia, expliquen que ja tenen contractada la distribució del 60% de la seva producció futura per al mercat francès, "on la comercialització de la biomassa ja fa una dècada que té molt pes". A més, la nova empresa distribuirà calderes per a la combustió de les briquetes, amb un poder calorífic variat, de 20.000 a dos milions de quilocalories.

Bricoenergías Catalanas neix amb la intenció de generar una producció, el primer any, de 800.000 euros. Per fer realitat l'empresa, ha calgut una inversió d'un milió d'euros, que provenen "de fons propis, recursos aliens i una important subvenció del ministeri d'Indústria", aconseguida mitjançant la societat pública Enisa.

Segons explica Josep Pujol, veterà professional del sector de la fusta, "quan estiguem a ple rendiment podrem produir vint-i-quatre tones diàries", fet que representa "unes 6.000 tones anuals". Per a aquesta producció calen "10.000 t0nes anuals de matèria primera": fusta de pi, pollancre i roure. Això representa unes 300 hectàrees anuals de bosc. Pujol explica que "és necesària una gestió forestal sostenible, perquè els nostres boscos estan molt deixats i massa plens de gènere". Amb la biomassa, a més de col·laborar en la neteja dels boscos, es pot aconseguir un estalvi econòmic "del 33%" en el consum energètic, insisteix Josep Pujol.


Ċ
David Pérez,
27 de gen. 2010, 23:38
Comments